Doel en Missie

DOEL EN MISSIE

[hieronder vindt u een kaartje en ook een foto 1MB die voor publicitaire doeleinden kan worden gebruikt]


Op 27 november 2012 werd door bezorgde inwoners van Emmen en daarbuiten de werkgroep Landschapspark Emmen opgericht. De leden zijn afkomstig uit een veelheid aan achtergronden en specialismen, zoals natuurbescherming, archeologie, (cultuur)geschiedenis, financiën, techniek een politiek.

Het doel van deze werkgroep is de historische veldstructuren,lanen en andere landschapselementen, waarop vijftig jaar geleden de Camping Emmen werd aangelegd, te beschermen een een nieuwe bestemming te geven die in lijn is met de in deze tijd veranderende inzichten over de relatie tussen mens, natuur en geschiedenis.



In het westelijke deel van de voormalige camping zijn nog duidelijk zichtbaar vier evenwijdige, langgerekte velden bewaard, gescheiden door oude bomenrijen en houtwallen. Hierin zijn ook enkele herplantingen te zien van andere soorten bomen, wat indertijd ook de gewoonte was.

Dit oude agrarische landschap is goed te herkennen op de kaarten van 1900/1910, maar gaat qua type terug op de zestiende eeuw. Deze veldstructuren vormen nu binnen de stad Emmen de enige overgeblevene waarop nog geen bebouwing of andere ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

De werkgroep gelooft dat het zien en ervaren van dit eeuwenoude agrarische landschap in de onmiddelijke omgeving de beleving van de eigen woonomgeving kan verrijken. Emmen heeft met zijn bijzondere planologie ook wel degelijk geprobeerd bomenrijen te sparen en te integreren in de nieuwe wijken. Slechts weinig inwoners zijn zich hiervan nog bewust. Het geplande landschapspark zou dit bewustzijn kunnen vergroten, wat psychologisch een steviger worteling op de woonplek tot gevolg heeft. Dit ligt ook in de lijn van Emmen Revisited, een van de successen van het gemeentelijk beleid.

Het oostelijk deel van het terrein toont geen oude akkers meer maar maakt deel uit van een stuk vroege recreatieve geschiedenis. Tussen het nog bestaande zwembad en de Emmerdennen met zijn bossen, plassen, familiepad en hunebed lag een van de eerste toeristische gebieden van Drenthe. Het diepere gedeelte van de voormalige camping met zijn flankerende lanen, bomenrijen en heuvel was ooit respectievelijk kanovijver en ijsbaan, wat de oudere Emmenaren zich terdege herinneren. De beroemde cabaretier Wim Kan placht hier 's winters na een optreden in de Muzeval te schaatsen.

Al met al kan het behoud van dit alles, natuurlijk met een actuele, publieksgerichte bestemming, bijdragen aan het nodige historische besef en en tegelijk interesse voor de wordingsgeschiedenis van de eigen stad, iets wat de betrokkenheid daarbij alleen maar kan vergroten.

Deze plek is ook fascinerend vanwege zijn prehistorische wortels. Juist in Angelslo zijn getuigen van de eerste landbouw in dit gebied in grote hoeveelheden teruggevonden, en wel van de Trechterbekercultuur, dus die van de hunebedden (3350-2700 vC). Er is waarschijnlijk op het campingterrein zelfs ooit een steenkist of klein hunebedje geborgen.




We hebben al die oude veldstructuren. Daarbinnen valt dus heel wat te tonen, om te beginnen een erf uit deze Nieuwe Steentijd. De voorganger van deze periode, de Midden-Steentijd, kan voorgesteld worden door het "eetbare landschap"; wat mensen al niet in de natuur vonden en er toen zelfs geheel van - moesten - leven. Goed tegen de hedendaagse vervreemding van onze voedselbronnen, en dus ook behoorlijk instructief.

Dwars door de veldstructuren - zonder aantasting - komen de raatakkers ofwel "celtic fields" van de IJzertijd. En dat alles binnen deze oude velden die tot voor kort nog overal in Emmen in gebruik waren, tot ze overal werden volgebouwd.

Deze voorstellen zijn zonder al te veel moeite en kosten met behulp van enthousiaste specialisten en vrijwilligers te realiseren. Bovendien is de provincie gespitst op het bewaren en verbeteren van houtwallen en dergelijke en subsidieert deze graag, ook in de vorm van planten, struiken en directe hulp.

Intussen is ook helaas het specifiek Drentse boerenerf een historisch verschijnsel geworden, met zijn bloemen-, moes- en kruidentuin, vruchtbomen, erfbosjes, houtmijt enz. De oude langstelige rogge kan bij de speeltuin als visitekaartje van het landschapspark de loop van de seizoenen illustreren. Dit zal ook een uitgangspunt worden van de te vieren seizoensfeesten met zijn veelkleurige folklore, gebruiken, gerechten enz.

Daarnaast is van alles mogelijk dat niet direct in deze historisch-agrarische sfeer zit:
  • (privé)kunsttuintjes, b.v. geïnspireerd op de geschetste geschiedenis
  • volks- en schooltuinen (zo zijn er altijd mensen bezig in het park)
  • een tuin voor de voedselbank
  • pluktuinen voor de bevolking met bloemen en vruchten. Daarnaast kan uit de hagen van de inmiddels verrijkte houtwallen worden geplukt.
  • een theetuin (beheer en inkomsten genererend) met speeltuin voor de kinderen (het naburige kinderdagverblijf laat de kinderen bij ieder zonnestraaltje al los op het vieze veldje aan de parkeerplaats van Aquarena; dat kan natuurlijk beter) De theetuin biedt ook alternatief gekweekte producten en park-kruidenthee aan, in lijn met de seizoenen, waarvan b.v. ook feesten kunnen worden gevierd.
  • een mini-camping, een camping voor één midweek per maand met aangrenzende weekenden voor inkomsten: ruil educatie tegen werkkracht. Goed voor o.m. "groene gezinnen" mét kinderen maar zónder tuin e.a.
  • het vroegere chaletpark kan in de zomer als zonne- en picnicweide dienen en in de winter weer als ijsbaan, aansluitend op de geschiedenis
  • later valt er nog te denken aan een kinderboerderij, altijd heel gewild, maar wel duur. Enkele varkens zouden sowieso voor de agrarische delen van het park van grote waarde zijn.

En dit alles tussen al bestaande structuren en organisaties als de Plantsoenendienst, het familiepad in de Emmerdennen, de tennisbaan, het zwembad (dat ter plekke blijft), sportveld, kinderdagverblijf enz.

Tenslotte is dit gebied zonder meer belangrijk als een ecologische verbindingszone, een soort groene long, tussen enerzijds de Emmerdennen, het oude toeristische gebied dat ooit door de burgerij van Emmen is gered, en anderzijds de groene wijken aan weerszijden van de Angelsloërdijk richting centrum.



  • Ad van der Blom
  • Willemien Dirks
  • Nichole Felix
  • Aaliijah Heerlien
  • AJ
  • HvK
  • Gerrie van der Veen
  • Veronica Veen